Zapraszamy na kanał Biblioteki Ossus na YouTube!


Natalie Portman

Z Biblioteki Ossus, polskiej encyklopedii ''Gwiezdnych wojen''.
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
Natalie Portman

Natalie Portman (prawdziwe nazwisko Natalie Hershlag) ur. 9 czerwca 1981 roku w Jerozolimie, amerykańska aktorka. Przyjęła nazwisko Portman od panieńskiego nazwiska babci. Jej przodkowie mają pochodzenie polsko-żydowskie. Jest wegetarianką.

Urodziła się w Jerozolimie, ale gdy miała 3 lata jej rodzina wyemigrowała do USA. W wieku 11 lat została odkryta przez agenta firmy kosmetycznej Revlon. Niedługo potem zadebiutowała w filmie Luca Bessona Leon zawodowiec.

Gwiezdne wojny

W Gwiezdnych wojnach pojawiła się w 1999 roku w Mrocznym widmie, pierwszej części spośród prequeli. Zagrała podwójną rolę - królowej Amidali i Padmé Naberrie - dwórki królowej. W Epizodzie II - Ataku klonów - pojawiła się jako Padmé Amidala, senator w Galaktycznym Senacie, przedstawiciel planety Naboo. W Epizodzie III nadal postać odgrywana przez Natalie jest senatorem, a także żoną Anakina Skywalkera.

Ciekawostki

  • Podczas wywiadu w serii "Inside the Actor's Studio" Natalie Portman wyznała, że kiedy jej agent powiedział jej o nowej trylogii Gwiezdnych wojen, ona nie widziała żadnej różnicy pomiędzy Gwiezdnymi wojnami a Star Trekiem.

Filmografia

  • 2011: Your Highness jako Isabel
  • 2011: Thor jako Jane Foster
  • 2010: Sex Story (No Strings Attached) jako Emma
  • 2010: Czarny łabędź (Black Swan) jako Nina Sayers
  • 2010: Hesher jako Nicole
  • 2009: Bracia (Brothers) jako Grace Cahill
  • 2009: Miłość i inne komplikacje (Love and Other Impossible Pursuits) jako Emilia Greenleaf
  • 2009: Zakochany Nowy Jork (New York, I Love You) jako Rifka (nowela "Mira Nair")
  • 2008: Kochanice króla (The Other Boleyn Girl) jako Anna Boleyn
  • 2007: Pana Magorium cudowne emporium (Mr. Magorium's Wonder Emporium) jako Molly Mahoney
  • 2007: Pociąg do Darjeeling (The Darjeeling Limited) jako Była dziewczyna Jacka
  • 2007: Hotel Chevalier jako Dziewczyna Jacka
  • 2007: Jagodowa miłość (My Blueberry Nights) jako Leslie
  • 2006: Duchy Goi (Goya's Ghosts) jako Inés / Alicia
  • 2006: Zakochany Paryż (Paris, je t'aime) jako Francine (nowela "Faubourg Saint-Denis")
  • 2005: V jak Vendetta (V for Vendetta) jako Evey Hammond
  • 2005: Free Zone jako Rebecca
  • 2005: Zemsta Sithów (Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith) jako Senator Padmé Amidala
  • 2005: Domino One jako Dominique Bellamy
  • 2004: Bliżej (Closer) jako Alice
  • 2004: Prawda (True) jako Francine
  • 2004: Powrót do Garden State (Garden State) jako Sam
  • 2003: Wzgórze nadziei (Cold Mountain) jako Sara
  • 2002: Atak klonów (Star Wars: Episode II – Attack of the Clones) jako Senator Padmé Amidala
  • 2000: Gdzie serce twoje (Where the Heart Is) jako Novalee Nation
  • 1999: Wszędzie byle nie tu (Anywhere But Here) jako Ann August
  • 1999: Mroczne widmo (Star Wars: Episode I – The Phantom Menace) jako Królowa Amidala / Padmé Naberrie
  • 1996: Marsjanie atakują! (Mars Attacks!) jako Taffy Dale
  • 1996: Wszyscy mówią: kocham cię (Everyone Says I Love You) jako Laura Dandridge
  • 1996: Piękne dziewczęta (Beautiful Girls) jako Marty
  • 1995: Gorączka (Heat) jako Lauren Gustafson
  • 1994: Developing jako Nina
  • 1994: Leon zawodowiec (Léon) jako Matylda

Nagrody

  • 2011: Oscar - najlepsza aktorka pierwszoplanowa (Czarny Łabędź)
  • 2011: Złoty Glob - najlepsza aktorka w dramacie (Czarny Łabędź)
  • 2011: BAFTA - najlepsza aktorka pierwszoplanowa (Czarny Łabędź)
  • 2006: Saturn (nominacja) - najlepsza aktorka (Gwiezdne Wojny - Część III: Zemsta Sithów)
  • 2005: Nagroda Młodych (nominacja) - najlepsza aktorka (Gwiezdne Wojny - Część III: Zemsta Sithów)
  • 2005: Złoty Glob - najlepsza aktorka drugoplanowa (Bliżej)
  • 2005: Oscar (nominacja) - najlepsza aktorka drugoplanowa (Bliżej)
  • 2005: BAFTA (nominacja) - najlepsza aktorka drugoplanowa (Bliżej)
  • 2005: MTV Movie Award (nominacja) - najlepsza rola kobieca (Powrót do Garden State)
  • 2005: MTV Movie Award (nominacja) - najlepsza aktorka (Powrót do Garden State)
  • 2005: MTV Movie Award (nominacja) - najlepszy pocałunek (Powrót do Garden State)
  • 2003: Saturn (nominacja) - najlepsza aktorka (Gwiezdne Wojny - Część II: Atak klonów)
  • 2003: Złota Malina (nominacja) - najgorsza aktorka (Gwiezdne Wojny - Część II: Atak klonów)
  • 2003: Złota Malina (nominacja) - najgorszy duet (Gwiezdne Wojny - Część II: Atak klonów)
  • 2000: Złoty Glob (nominacja) - najlepsza aktorka dramatyczna (Wszędzie byle nie tu)
  • 2000: Saturn (nominacja) - najbardziej obiecująca aktorka (Gwiezdne Wojny - Część I: Mroczne widmo)
  • 2000: Nagroda Młodych (nominacja) - najlepsza aktorka (Gdzie serce twoje)
  • 2000: Złota Malina (nominacja) - najgorszy duet aktorski (Gwiezdne Wojny - Część I: Mroczne widmo)
  • 1997: Nagroda Młodych (nominacja) - najlepsza aktorka w dramacie(Gorączka)
Pierwotna wersja tego artykułu pochodzi z Wikipedii (zgodnie z licencją CC-BY-SA 3.0). Jej historię i autorów możesz obejrzeć pod tym adresem.