Zapraszamy na kanał Biblioteki Ossus na YouTube!


Liam Neeson

Z Biblioteki Ossus, polskiej encyklopedii ''Gwiezdnych wojen''.
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania

Liam Neeson (właściwie William John Neeson) to irlandzki aktor urodzony 7 lipca 1952 w Balleymena, Irlandia Północna. Żonaty z Natashą Richardson (od 3 lipca 1994 do jej śmierci w 2009), angielską aktorką. Mają dwójkę dzieci: Micheal Richard Antonio (ur. 22 czerwca 1995) i Daniel Jack (ur. 28 sierpnia 1996).

W 1993 roku był nominowany do Oskara za rolę w filmie "Lista Schindlera". W 1999 roku otrzymał od królowej Wielkiej Brytanii Elżbiety II Order Imperium Brytyjskiego. W tymże roku zagrał także rolę mistrza Qui-Gon Jinna w Mrocznym widmie.

Filmografia

  • 2008, Opowieści z Narnii: Książę Kaspian jako Aslan (głos)
  • 2006, Seraphim Falls jako Pułkownik Carver
  • 2006, The White Rose
  • 2005, Śniadanie na Plutonie (Breakfast on Pluto) jako Ojciec Bernard
  • 2005, Królestwo niebieskie (Kingdom of Heaven) jako Godfrey z Ibelinu
  • 2005, Batman: Początek (Batman Begins) jako Henri Ducard
  • 2005, Opowieści z Narnii: Lew, Czarownica i stara szafa jako Aslan (głos)
  • 2004, Kinsey jako Alfred Kinsey
  • 2003, To właśnie miłość (Love Actually) jako Daniel
  • 2002, K-19 (K-19: The Widowmaker) jako Kpt. Polenin
  • 2002, Gangi Nowego Jorku (Gangs of New York) jako Ksiądz Vallon
  • 2000, The Man Who Came to Dinner jako Gospodarz
  • 2000, Charlie Cykor (Gun Shy) jako Charlie
  • 1999, Gwiezdne wojny: część I - Mroczne widmo (Star Wars - Episode 1: The Phantom Menace) jako Qui-Gon Jinn
  • 1999, Nawiedzony - niektóre domy rodzą się złe (The Haunting) jako Dr David Marrow
  • 1998, Nędznicy (Les Misérables) jako Jean Valjea
  • 1996, Michael Collins jako Michael Coll
  • 1996, Wczoraj i dziś (Before and After) jako Ben Ryan
  • 1996, Lumiere i spółka (Lumière et compagnie)
  • 1995, Rob Roy jako MacGregor
  • 1994, Out of Ireland
  • 1994, Nell jako Jerome Lovell
  • 1993, Rubin z Kairu (Ruby Cairo) jako Fergus Lamb
  • 1993, Lista Schindlera (Schindler's List) jako Oskar Schindler
  • 1993, Ethan Frome jako Ethan Frome
  • 1992, Światło w mroku (Shining Through) jako Franz-Otto Dietrich
  • 1992, Rewolver (Revolver) jako Mężczyzna
  • 1992, Mężowie i żony (Husbands and Wives) jako Michael
  • 1992, Cudotwórca (Leap of Faith) jako Will
  • 1991, Podejrzenie (Under Suspicion) jako Tony Aaron
  • 1990, Człowiek ciemności (Darkman) jako Peyton Westlake/Darkman
  • 1990, Wielki człowiek (The Big Man) jako Danny Scoular
  • 1989, Prawo krwi (Next of Kin) jako Briar
  • 1988, Satysfakcja (Satisfaction) jako Martin Falcon
  • 1988, Zjawy (High Spirits) jako Martin Brogan
  • 1988, Pula śmierci (The Dead Pool) jako Peter Swan
  • 1988, Dobra matka (The Good Mother) jako Leo Cutter
  • 1987, Modlitwa za umierających (A Prayer for the Dying) jako Docherty
  • 1987, Podejrzany (Suspect) jako John Anderson
  • 1987, Nakaz milczenia (Sworn to Silence) jako Vincent Cauley
  • 1987, Słodka ja Ty (Sweet as You Are) jako Martin Perry
  • 1986, Jeśli nadejdzie jutro (If tomorrow comes) jako Insp. André Trignant
  • 1986, Spadkobiercy Emmy Harte / Zachować marzenia (Hold the Dream) jako Blackie O'Neill
  • 1986, Lamb jako Brother Sebastian
  • 1986, Duet for One jako Totter
  • 1986, Misja (The Mission) jako Fielding
  • 1985, Król Artur (Arthur the King) jako Grak
  • 1985, Niewinny (The Innocent) jako John Carns
  • 1984, Wyspa Ellis (Ellis Island) jako Kevin Murray
  • 1984, Bunt na Bounty (The Bounty) jako Churchill
  • 1983, Kariera Emmy Harte (A Woman of Substance) jako Blackie O'Neill
  • 1983, Audiencja u Mela Brooksa (An Audience with Mel Brooks)

Ciekawostki

  • Tak bardzo chciał się znaleźć w Mrocznym widmie, że gotów był nawet nie czytać scenariusza.
  • Angielskim skrótem imienia William jest Will. Jednak w Irlandii popularne jest skracanie tego imienia do Liam.
Część tego artykułu pochodzi z Wikipedii (zgodnie z licencją CC-BY-SA 3.0). Jej historię i autorów możesz obejrzeć pod tym adresem.




Podyskutuj o Gwiezdnych wojnach na forum Ossusa!