Zapraszamy na kanał Biblioteki Ossus na YouTube!


Jennifer Hale

Z Biblioteki Ossus, polskiej encyklopedii ''Gwiezdnych wojen''.
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
Jennifer Hale

Jennifer Hale (ur. 30 stycznia 1972 r.) to amerykańska aktorka dubbingowa. Urodziła się w miasteczku Happy Valley Goose Bay w Kanadzie, ale dorastała w USA. Ukończyła Alabama School of Fine Arts w Birmingham. W 1993 roku wyjechała do Hollywood, by zająć dubbingiem postaci w filmach pełnometrażowych, animowanych, grach komputerowych, radiu i reklamach. Oprócz tego miała krótkie występy w serialach takich jak Melrose Place, Dwóch i pół czy Ostry Dyżur.

Wkład w świat Gwiezdnych wojen

Fanom Gwiezdnych wojen znana jest podkładania głosu pod postacie w następujących grach:

Podłożyła także głos Aayli Securze w serialu i grze komputerowej Wojny klonów.

Filmografia

  • 2004: Neighborhood, The jako Carmen
  • 2001: Shrinking Violet jako Raven Wells
  • 1992: Eliksir miłości (Love Potion No. 9) jako Catty Woman
  • 1991: In the Line of Duty: Manhunt in the Dakotas jako Mary Ann Kahl
  • 1989: Akwizytor (Traveling Man) jako Joey

Ciekawostki

  • Ma 175 cm wzrostu.
  • Twórcy Knights of the Old Republic tworząc postać Bastili Shan wzorowali się na jej twarzy.

Źródła





Podyskutuj o Gwiezdnych wojnach na forum Ossusa!